Dit moet je weten over groene energie

Er kiezen gelukkig steeds meer huishoudens voor groene energie. Maar is die energie wel zo groen als beloofd? Dat is namelijk lang niet altijd het geval. Zo is er groene energie uit Nederland, Europa en ingekochte groene energie aan de hand van zogenaamde certificaten.

Het is afhankelijk van het soort energiebedrijf waar je de energie inkoopt hoe deze maatschappij met groene energie omgaat. Een groot bedrijf zal genoodzaakt zijn om de energie via certificaten in te kopen. Omdat er simpelweg niet voldoende aanbod in Nederland aanwezig is.

De certificaten die ingekocht kunnen worden zijn beschikbaar gekomen vanuit het buitenland waar meer aanbod dan afname is. Maar in theorie komt die energie niet altijd naar Nederland toe en krijg je vaak ook energie uit grijze stroom. Het is dan ook een heel ingewikkeld verhaal. Maar hoe dan ook altijd verstandig om voor groene energie te kiezen, op welke manier deze energie dan ook opgewekt mag worden en waar deze terecht komt.

Kan iedereen voor groene energie kiezen?

Er is niet genoeg groene energie in Nederland voor alle huishoudens. Maar daar komt langzaam maar zeker wel verandering in. Toch kan iedereen in Nederland al voor groene energie kiezen en is het volop beschikbaar.

Iedereen in Nederland kan dus voor groene energie kiezen! Maar bij gas is dit echter welk anders. Er is eenvoudig gezegd geen groen gas te koop op de markt. Wanneer je dit aanbod krijgt is er sprake van compensatie voor gas. Aan de hand van verbruik zal dit gecompenseerd worden door het planten van bomen of het opslaan van uitstoot.

groene energie
Zonnepanelen

Elke stap is er een in de goede richting. Vergelijk de energiebedrijven en hun producten zelf maar eens. We zijn er allemaal druk mee en die ontwikkeling zie je daarin ook terug.

Naast energie inkopen kun je het ook zelf gaan opleveren aan de hand van zonpanelen op je dak bijvoorbeeld. Steeds meer energiebedrijven spelen hierin ook een belangrijke rol door ze met een interessante financiering aan te bieden. Heb je een huurwoning? Dan is het goed om met je verhuurder om tafel te gaan zitten voor de mogelijkheden. Want zelf opwekken is pas echt groen en goed voor het klimaat.

Hoeveel energie verbruiken is normaal

In Nederland wordt het verbruik van woningen gemeten aan de hand van een gemiddelde voor een bepaald soort woning. Je hebt dus geen normaal of hoog energieverbruik en zo moet je het zeker ook niet zien.

Er zijn veel soorten woningen en gezinnen in Nederland. Ook situaties van zorg kunnen een rol spelen bij energieverbruik. Het zou dus niet goed zijn om aan de hand van energieverbruik te bepalen of je veel of weinig verbruikt. Een feit is echter wel dat wanneer je minder energie verbruikt het je ook minder zal kosten.
Wanneer je een advies over verbruik van energie wil is het goed om factoren als het soort woning, aantal mensen in de woning en uiteindelijk je persoonlijke situatie goed onder de loep te nemen.
Bepaal dus niet of je veel of weinig verbruikt maar wat je verbruik is en of het ook lager of schoner kan, bijvoorbeeld door groene energie.

Aan de slag met groene energie

Ga jij ook aan de slag met groene energie? Dan is dit het moment om daarvoor te kiezen. Het is stukken beter voor het milieu en klimaat. Daarnaast krijg je op deze energie vaak veel voordelen.

Om voor groene energie te kiezen kun je eenvoudig de energiebedrijven en hun producten met elkaar vergelijken. Door het vergelijken weet je precies welke groene energie je krijgt en wat het kost. Dat geeft je veel inzicht en mogelijkheid om ook voordelig voor groene energie te kiezen. Een slimme consument maakt een goed en waardevol vergelijk.

Overstappen is overigens niet lastig! Je kunt dit in enkele klikken regelen en bent de eerste 14 dagen tot werkelijk niets verplicht. Na deze periode zit je vast aan het gekozen contract.

Misschien krijg je ongemerkt al groene energie. De afgelopen jaren hebben veel energiebedrijven hun keuze hierin al gemaakt. In dat geval hoef je natuurlijk niets te doen en kun je alleen nog nakijken of je groene energie uit Nederland krijgt. Als dit jouw voorkeur heeft zijn er verschillende energiebedrijven die je daarmee van dienst kunnen zijn.