Subsidies

Geld terug bij aanschaffen van zonnepanelen

U denkt er wellicht over na om zonnepanelen aan te schaffen of misschien heeft u ze kort geleden gekocht en bent u benieuwd naar de mogelijkheden om subsidie te ontvangen. Helaas is er al een paar jaar geen landelijke subsidie meer. Tegenwoordig zijn er nog een paar gemeentes die hun eigen regeling hebben over het ontvangen van subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen. Maar laat dat u vooral niet weerhouden om panelen te kopen. Gelukkig is een subsidie niet de enige mogelijkheid om wat geld terug te krijgen na het kopen van zonnepanelen. Er zijn ook andere mogelijkheden.

Gemeentelijke subsidies voor zonnepanelen

Er zijn in Nederland nog maar zes gemeentes over waar je nog subsidie kan aanvragen voor zonnepanelen. Dit zijn Bergeijk, Borsele, Montferland, Noord-Beverland, Oost Geire en Wierden. Hoeveel de subsidie precies inhoud en wat de voorwaarden ervoor zijn, verschilt per gemeente. Andere gemeentes bieden vandaag de dag geen aankoopsubsidie, maar wel vaak interessante leningen aan. Bovendien zijn er wel andere energiesubsidies die landelijk gelden. Zo is er voor zonneboilers voor warm water wel een landelijke regeling. Momenteel zijn er zelfs meer gemeentelijke subsidieregelingen hiervoor dan voor subsidies bij zonnepanelen.

Teruggave van de BTW op de aanschaf

De bovenstaande gegevens moet de moed niet drukken. Het is nog steeds erg profijtelijk om zonnepanelen aan te schaffen en te plaatsen. Wist u namelijk dat u de betaalde BTW terug kan vragen aan de Belastingdienst? De BTW teruggave regeling werkt uiteindelijk in uw voordeel. Het is namelijk voordeling voor u dan de oude subsidie regeling. Door een internationale afspraak die gemaakt is in Oostenrijk is deze nieuwe regeling een feit. De BTW teruggave betekent dat u de volledige 21 procent op zowel de materialen als op de gehele installatie kan terug krijgen.

Stiekem een ondernemer

Schaft u de zonnepanelen aan als particulier? Dan kunt u uzelf beschouwen als ondernemer. U levert namelijk stroom aan het energienet. Hierdoor kunt u uzelf ook aanmelden bij de Belastingdienst als ondernemer. Let wel op het volgende: om u aan te melden als ondernemer met uw zonnepanelen, hoeft u geen Kamer van Koophandel nummer te hebben. Door u aan te melden bij de Belastingdienst kan u de volledige BTW op de totale aankoop van de zonnepanelen terug krijgen. Met deze regeling ontvangt u uiteindelijk meer geld terug dan met de oude subsidieregeling en bent u gewoon stiekem een ondernemer!