Spoedaanvraag voor energie: wat je moet weten

Home » Blog » Nieuws » Spoedaanvraag voor energie: wat je moet weten

Je bent net verhuisd naar je nieuwe huis. Alles staat klaar, maar zodra je op het lichtknopje drukt… blijft het donker. Of misschien was je zo druk met andere dingen dat je bent vergeten je energiecontract te regelen. Hoe dan ook: je hebt snel energie nodig. Gelukkig kun je een spoedaanvraag doen. Maar hoe werkt dat? En wat kost het? In dit artikel leggen we uit hoe dit precies werkt en waar je op moet letten.

Wat is een spoedaanvraag voor energie?

Een spoedaanvraag is precies wat de naam zegt: een manier om snel een energiecontract te regelen. Normaal gesproken duurt het aansluiten van energie een paar dagen tot een week, maar bij een spoedaanvraag kan dat vaak binnen 24 uur. Het is bedoeld voor mensen die echt niet kunnen wachten.

Bijvoorbeeld omdat ze in een koud huis zitten zonder verwarming, of omdat ze hun apparaten niet kunnen gebruiken. Het mooie van een spoedaanvraag is dat je dezelfde dag of de dag erna vaak alweer stroom en gas hebt.

Maar let op: niet alle energieleveranciers bieden deze service aan. Het kan even zoeken zijn naar een partij die dit voor je regelt. En zoals je misschien al verwacht, zijn er vaak extra kosten aan verbonden.

Wanneer heb je een spoedaanvraag nodig?

Er zijn een paar situaties waarin een spoedaanvraag handig (of zelfs noodzakelijk) is:

Je bent verhuisd

Dit komt vaak voor. Je denkt dat alles geregeld is, maar bij aankomst in je nieuwe woning blijkt er geen energie te zijn. Het oude contract is misschien al stopgezet, en je hebt zelf nog niets nieuws afgesloten.

Je contract is verlopen

Soms vergeten mensen dat hun energiecontract afloopt, of denken ze dat het automatisch wordt verlengd. Als je te lang wacht, kan het gebeuren dat je tijdelijk zonder energie komt te zitten. Gelukkig loopt een vast energiecontract bij de meeste aanbieders vaak automatisch over naar een dynamisch contract. Dit zal dus in de praktijk niet al te snel voorkomen.

Je bent afgesloten

Dit is minder leuk, maar het kan gebeuren als je een betalingsachterstand hebt of als je huidige leverancier het contract heeft beëindigd. Een spoedaanvraag kan dan een oplossing zijn om weer snel energie te krijgen.

Het is goed om te weten dat je bij een spoedaanvraag niet altijd meteen dezelfde dag energie hebt, vooral als de netbeheerder langs moet komen. Maar meestal is het een stuk sneller dan een reguliere aanvraag.

Hoe werkt een spoedaanvraag?

Een spoedaanvraag regelen is gelukkig niet ingewikkeld. Dit zijn de stappen:

Zoek een energieleverancier

Kijk eerst welke leveranciers spoedaanvragen aanbieden. Niet alle bedrijven doen dit, maar veel bekende namen hebben wel een speciale regeling voor spoedaanvragen.

Neem contact op

Vaak kun je bellen of via de website je aanvraag indienen. Zorg dat je je gegevens bij de hand hebt, zoals je adres en (als je die weet) je meterstanden.

Wachten op de aansluiting

Als alles goed gaat, wordt je energie snel geactiveerd. Soms kan dat zelfs binnen een paar uur. Maar als de aansluiting helemaal is afgesloten, moet de netbeheerder soms langskomen. Dat kan iets langer duren.

Het hangt een beetje af van hoe druk de leverancier en de netbeheerder zijn of je direct energie geleverd krijgt of er nog iets langer op moet wachten.

Wat kost een spoedaanvraag?

Het nadeel van een spoedaanvraag is dat het vaak duurder is dan een gewone aanvraag. Leveranciers rekenen meestal extra kosten voor de snelle service. Hoeveel dat precies is, verschilt per bedrijf. Soms gaat het om een paar tientjes extra, maar het kan ook meer zijn. Tegelijkertijd zijn er ook grote aanbieders – zoals Eneco – die geen extra kosten rekenen voor een spoedaanvraag.

Als je bent afgesloten en de netbeheerder moet langskomen om alles weer aan te zetten, komen er vaak nog kosten bij. Dit kan flink oplopen, dus vraag vooraf even hoe het precies zit. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Het is ook slim om te kijken wat de tarieven zijn van het contract dat je afsluit. Soms kiezen mensen in hun haast voor een duur contract, terwijl er ook goedkopere opties zijn. Neem dus, als het even kan, de tijd om te vergelijken.

Waar moet je op letten bij een spoedaanvraag?

Een spoedaanvraag lijkt de perfecte oplossing als je snel energie nodig hebt, maar het is belangrijk om op een paar dingen te letten:

  • Lees de voorwaarden
    Soms zitten er haken en ogen aan een spoedcontract. Bijvoorbeeld dat je een lange looptijd hebt, of dat er bepaalde kosten aan verbonden zijn.
  • Vergelijk tarieven
    Laat je niet alleen leiden door de snelheid. Kijk ook of de prijzen redelijk zijn. Niemand wil achteraf een veel te hoge energierekening.
  • Kies een betrouwbare leverancier
    Zoek een leverancier met goede reviews, zodat je zeker weet dat alles goed wordt afgehandeld.