Duurzame energie in Nederland

Home » Blog » Duurzaamheid » Duurzame energie in Nederland

Duurzame energie wordt steeds belangrijker in Nederland. Het klimaat verandert, fossiele brandstoffen raken op en we willen schonere lucht. Daarom stappen we steeds vaker over op groene energie. Maar wat betekent duurzame energie eigenlijk? En hoe werkt het precies?

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie komt van bronnen die niet opraken en het milieu niet vervuilen. Denk aan zon, wind en aardwarmte. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas, komt er bij duurzame energie nauwelijks CO₂ vrij. Het is dus beter voor het klimaat en helpt om de aarde gezonder te houden.

Waarom is duurzame energie zo belangrijk?

Nederland is een klein en druk land. We gebruiken veel energie en de overstap naar duurzame energie helpt ons om het klimaat te beschermen. Als de aarde opwarmt, stijgt de zeespiegel, en dat is een groot probleem voor Nederland. Door voor duurzame energie te kiezen, verkleinen we deze risico’s en dragen we bij aan een gezonde planeet.

duurzame energie

Verschillende vormen van duurzame energie in Nederland

Nederland loopt voorop met innovatieve manieren om duurzame energie op te wekken. Een aantal bekende voorbeelden:

1. Zonne-energie

Zonne-energie is heel populair in Nederland. Je ziet steeds meer zonnepanelen op daken van huizen, bedrijven en langs snelwegen.

In Groningen, bij het vliegveld, ligt een van de grootste zonneparken van ons land. Dit park heeft ruim 63.000 zonnepanelen en levert stroom aan 7.000 huishoudens.

Hoe werkt zonne-energie?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Zodra er zonlicht op de panelen valt, komt er elektriciteit vrij. Deze stroom kun je meteen gebruiken of kan worden opgeslagen voor later.

2. Windenergie

Nederland is beroemd om zijn windmolens, en dat is niet voor niets. Moderne windturbines zijn de opvolgers van de oude molens en staan nu volop langs de kust en zelfs in de Noordzee.

Windpark Gemini, in de Noordzee, is een van de grootste windparken ter wereld. Dit park levert genoeg stroom voor meer dan 1,5 miljoen huishoudens. Offshore windparken hebben nog een voordeel: ze staan ver van de kust, waardoor ze bijna niet te zien zijn.

Hoe werkt windenergie?

Windturbines vangen de wind op en zetten die kracht om in elektriciteit. De draaiende wieken drijven een generator aan, die beweging omzet in stroom.

3. Biomassa

Biomassa is een duurzame bron die wordt gemaakt van organisch afval, zoals hout, mest en plantenresten. Deze bron kan energie leveren als de zon niet schijnt of de wind niet waait.

In Cuijk staat een bio-energiecentrale die draait op houtafval. Deze centrale wekt genoeg energie op voor duizenden huishoudens. Biomassa is handig omdat het vaak restmateriaal gebruikt dat anders zou worden weggegooid.

Hoe werkt biomassa?

In een biomassacentrale wordt organisch afval verbrand. De warmte die vrijkomt, wordt omgezet in stroom. Biomassa is daardoor een handige aanvulling op zonne- en windenergie.

4. Waterkracht

Hoewel we in Nederland geen bergen hebben, gebruiken we toch op een paar plekken waterkracht. Vooral rivieren zorgen hier voor energie.

Bij de Maas in Limburg staat bijvoorbeeld een kleine waterkrachtcentrale. Deze levert stroom voor een aantal huishoudens. Het is geen grote bron van energie in Nederland, waardoor het in ons land (nog) niet te vergelijken is met bijvoorbeeld zonne-energie of wind-energie.

Hoe werkt waterkracht?

Het stromende water drijft een turbine aan die energie opwekt. Dit werkt vooral goed in landen met veel bergen, maar in Nederland gebruiken we de kracht van rivieren.

5. Geothermie (Aardwarmte)

Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is warmte die uit de aarde zelf komt. Dit gebruiken we vooral voor het verwarmen van huizen en kassen.

In het Westland gebruiken tuinders aardwarmte om hun kassen te verwarmen. Zo besparen ze veel gas en vermindert hun uitstoot. Dit is goed voor het milieu én voor de portemonnee van de tuinders.

Hoe werkt geothermie?

Bij aardwarmte wordt warm water diep uit de grond opgepompt. Dit water verwarmt gebouwen of kassen. Daarna stroomt het afgekoelde water terug de grond in, waardoor de bron behouden blijft.

De toekomst van duurzame energie in Nederland

Nederland zet grote stappen naar een toekomst met alleen maar duurzame energie. Maar we zijn er nog niet. Fossiele brandstoffen zijn nog steeds belangrijk voor ons, en de overstap naar volledig groene energie vraagt om investeringen en het nodige geduld. Toch gaan we de goede kant op: met windparken op zee, zonneparken op braakliggend land en aardwarmte in de glastuinbouw.