Betaal niet te veel voor energie

De energienota stijgt dit jaar voor bijna iedereen. Er zijn inmiddels zelfs bedrijven die veel energie verbruiken en leveren omgevallen. Daarom is het nu echt tijd voor actie door het besparen van energie.

Laten we vooropstellen dat het consuminderen van energie je altijd nog het meest kan opleveren. Hoe minder energie je verbruikt hoe minder je uiteindelijk hoeft te betalen. Maar wees wel alert dat je de maandlasten (het voorschot) niet gaat aanpassen. Met de huidige energieprijzen is de eindnota van volgend jaar namelijk bijzonder onzeker.

Daarom krijg je in dit artikel tips en informatie hoe jij jouw energierekening naar beneden kunt krijgen als slimme consument door energie besparen.

Zo kun je besparen op energie

De grootste besparing krijg je zoals gezegd door het besparen op je verbruik. Maar wat moet je doen en wat moet je vooral laten. Op internet heb je misschien al het een en ander kunnen lezen over de verwarming een graadje lager, lichten uit in de kamers waar je niet bent en minder lang douchen.

Deze tips moet je absoluut ter harte nemen om je energienota omlaag te krijgen en uiteindelijk minder te betalen. Maar er is veel meer te bedenken. Zo kun je ook aan isolatie van een woning denken of het zelf gaan opwekken van energie wat uiteraard wel om een nodige investering vraagt. Heb je dit geld? Dan is dit naar onze mening iets dat je het meest zal opleveren.

betalen voor energie

Zo kun je door slimme investeringen de energienota tot wel 55% omlaag brengen en tot honderden euro’s besparen op je energie. Als klap op de vuurpijl heb je jouw investering ook nog eens veel sneller terugverdiend met dank aan de hoge prijzen voor energie. Dus dit is hét moment om actie te ondernemen voor consumenten.

Dit zorgt voor een lage energierekening

Dus minder energie verbruiken en energie zelf opwekken levert je een aanzienlijk voordeel op als consument. Maar dat is zeker nog niet alles dat je kunt doen. Het is namelijk altijd goed om de verschillende energiebedrijven met elkaar te gaan vergelijken. Ook lagere kosten voor energie helpen je bij een lage energierekening.

Het vergelijken van energiebedrijven is met de vele websites op internet een fluitje van een cent. Hoewel veel websites wel uitgaan van een gemiddeld verbruik per huishouden. Het is daarom goed om altijd te kiezen voor het vergelijken aan de hand van je eigen verbruik. Zo krijg je een eerlijk vergelijk wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier.

Daarnaast heb je bij het vergelijken ook de mogelijkheid verschillende soorten energieproducten met elkaar te vergelijken. Vooral kleine energiebedrijven hebben soms verbazingwekkende keuzes en mogelijkheden voor je die zeker interessant kunnen zijn.

Dit hebben we besproken:

  • Verminder je huidige stroomverbruik en gasverbruik
  • Kies voor het opwekken van energie door zonnepanelen
  • Zorg voor een professioneel geïsoleerde woning
  • Stap over naar een goedkoper energiebedrijf
  • Vergelijk energiebedrijven en hun unieke producten

Er is dus veel te doen om je energiekosten flink te verlagen. Elke stap die je zet zal je uiteindelijk veel geld opleveren met de huidige energietarieven.

Conclusie over je energierekening en besparen

Met de huidige tarieven, de gewenning van huiselijkheid en comfort maar ook de kosten die aan verduurzamen verbonden zijn besparen is niet eenvoudig. Het zal dan ook vragen om de nodige inzet en een goed overzicht van wat je als persoon kunt doen om te besparen.

Een overzicht kun je eenvoudig maken door je huidige kosten inzichtelijk te maken. Je kan beginnen met het in kaart brengen van je verbruik, mogelijkheden om in zekere zin minder te verbruiken en uiteindelijk of je vermogend bent om aan het isoleren van je woning te denken.

Heb jij alles in een goed overzicht staan?

Dan is het minder verbruiken, zelf opwekken en uiteindelijk minder betalen voor energie dichterbij dan ooit tevoren. Waarbij je in minimale zin hoeft in te leveren op jouw persoonlijke comfort. Kijk dus goed naar je persoonlijke situatie en waartoe je bereid bent of wat je simpelweg kunt betalen om je energiekosten voor nu en in de toekomst flink te verlagen.