Zit jij nog bij die dure energiemaatschappij?

Ben jij een slimme consument? Dan is dit hét moment om energieprijzen van de verschillende energiebedrijven eens onder de loep te nemen. Zeker wanneer je al sinds jaar en dag bij een vast bedrijf zit kan dit lonen. Soms tot wel honderden euro’s per jaar!

Het vergelijken van energie is overigens niet lastig. Er zijn op internet veel websites te vinden waarop je een vergelijk kan maken tussen tientallen bedrijven en hun energieproducten. Afhankelijk van je keuze kun je vaak gemakkelijk tientallen tot soms honderden euro’s per jaar besparen. Een keuze maken is dus zeker niet heel lastig te noemen.

Bij het vergelijken van energiebedrijven en hun producten is het ook goed om te kijken of jouw energiebedrijf je niets te bieden hebt. Even een telefoontje plegen of via de chat om advies vragen kost je vaak maar enkele minuten en kan eveneens een grote besparing opleveren. Maar kijk wel uit met langlopende contracten van energiebedrijven. Zeker met de huidige prijzen, mocht je een voorstel krijgen is dit niet slim. Je weet namelijk niet waar we over één of meerdere jaren staan als het om energieprijzen gaat. Hoe aantrekkelijk het aanbod ook mag klinken.

energie bedrijven

Wat is het juiste moment om over te stappen?

Over het juiste moment om over te stappen is nog altijd veel onduidelijk. Het juiste moment hangt namelijk samen met je persoonlijke situatie en het contract dat je met je huidige energiebedrijf hebt. Wanneer je nog altijd aan een vast contract vast zit moet je namelijk rekening houden met een boete of afkoopsom.

Het afkopen van een energiecontract kan je dus duur komen te staan. Maar wees zeker niet bang om met je energiebedrijf in contact te gaan. Vaak zijn er mooie en verhelderende oplossingen mogelijk. Ze hebben er uiteindelijk niets aan als jij je energierekening niet meer kunt betalen.

Wanneer je geen lopend contract meer hebt ben je vrij en blij om te gaan en staan waar je wil. Je kan dus direct vergelijken en overstappen naar een ander energiebedrijf. Hoe dit voor je kosten en situatie uitpakt kun je het beste zelf vergelijken. Als je wilt overstappen van energiebedrijf is het dus goed om alles te controleren, vergelijken en bekijken.

Na het overstappen heb je als consument 14 dagen bedenktijd. Dit betekent dat jij na het overstappen nog niet tot het contract verplicht zal worden en je ook in deze tijd kunt blijven vergelijken en onderzoeken.

Dit kun je als slimme consument besparen

De besparing die overstappen je kan opleveren is heel verschillend. Soms enkele tientjes per maand en andere keren vele honderden euro’s per jaar. Zeker als je de tijd neemt om alles goed te bekijken en vergelijken.

Hoe je besparing wordt aangegeven verschilt per website en bedrijf. Soms krijg je de totale besparing op jaarbasis te zien en andere keren is deze verrekend in de maandprijs (het voorschot) dat je te zien krijgt. Hoe voordelig en aantrekkelijk het ook lijkt, blijf altijd berekenen naar maandelijkse en jaarlijkse besparing.

Naast de lagere kosten waardoor je kan besparen geven energiebedrijven soms ook kortingen of is er subsidie mogelijk; op groene energie bijvoorbeeld. Deze kortingen (zoals ze genoemd worden) krijg je doorgaans aan het einde van de looptijd vergoed.

Waarom overstappen een slimme keuze is

Voor de meeste huishoudens is overstappen best wel spannend. Maar laten we ook eerlijk zijn dat overstappen je veel te bieden heeft. Je krijgt kortingen en een ander tarief voor je energie; zonder dat je er ook maar iets van merkt.

Het energiebedrijf zal alles voor je tot in de puntjes regelen en het is al helemaal niet zo dat je enkele dagen zonder energie komt te zitten. Alleen het bedrijf waar je de energie van afneemt wordt anders en brengt aan de hand van je verbruik de kosten in rekening.

Overstappen is dus helemaal niet spannend! Ik zeg doe het gewoon en ervaar de voordelen direct. Elke euro die je op energie kunt besparen is er tenslotte een.

Wanneer je overstappen spannend vindt is het goed om eens te vergelijken wat energiebedrijven je te bieden hebben. Het energiebedrijf kan je eveneens helpen bij het overstappen als je dit wilt. Het enige dat ze hiervoor nodig hebben is een akkoord dat je wil overstappen en de bijbehorende NAW-gegevens om de overstap te realiseren.