Tips energie besparen in huis

Energiezuinig wonen zal vaak in verband gebracht worden met ongemak en hoge kosten. Het wordt er koud en onaangenaam van in huis en dat is niet helemaal de bedoeling. Toch zullen er hoge kosten aan verbonden zijn, die je niet zomaar hebt terugverdiend. Toch is dit niet helemaal het geval.

Je kunt zeker wel energie besparen in huis en er zitten ook nog eens voordelen aan vast. Om energiezuinig te wonen is het niet alleen maar goed voor het milieu, het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Er zijn genoeg mogelijkheden om energie te besparen in huis. Dat kun je al doen door met kleine dingen te beginnen. Ben je van plan om vandaag nog te beginnen om energie te besparen in huis? Dan kunnen deze tips nog wel eens goed van pas komen.

Energie besparen in huis

Er zijn voldoende mogelijkheden om zelf energie te kunnen besparen in huis. Je kunt namelijk in huis al behoorlijk wat energie besparen als je bewust bent van je energieverbruik. Het is verstandig om goed op te letten dat je niet een lamp aan laat staan, dat je niet halve wasjes gaat draaien of dat je lang gaat douchen. Als je hiervan bewust wordt, zal je dit een behoorlijk bedrag besparen op je rekening.

Tips om energie te besparen

Energie besparen in huis kan eigenlijk heel simpel wezen. Als je er maar van bewust bent dan komt het allemaal goed en zul je de resultaten gaan zien op je energierekening. Maar om dat te kunnen zien is het wel slim om enkele slimme tips te weten om energie besparen in huis makkelijker te maken.

Een slimme manier om de lampen te gebruiken

Het overkomt iedereen wel eens, de lampen vergeten uit te doen. Toch gebeurt dit nog net iets te vaak. Maar liefst een op de tien mensen vergeten het licht uit te doen, zodra ze de kamer verlaten. Door jezelf aan te leren om de lampen uit te doen als je een kamer verlaat, zal dit veel energie besparen. Gebruik zo min mogelijk grote lichten. Vervang de grote lichten voor kleinere lampen. Vervang alle gloei of halogeenlampen door een spaar- of ledlamp. Op die manier bespaar je nog meer energie.

Het gebruik van stekkerdozen

Vele apparaten gebruiken onbewust nog stroom, terwijl het apparaat eigenlijk op een stand-by modus staat. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Hierdoor betaal je toch weer meer kosten. Om dit te kunnen voorkomen zet je apparaten uit zodra je ze niet gebruikt. Als je een stekkerdoos gebruikt kun je meerdere apparaten in één keer uitschakelen. Hierdoor hoeven niet alle stekkers uit het stopcontact worden gehaald als je ze niet gebruikt. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat mensen een slimme stekkerdoos gebruiken. Bij een slimme stekkerdoos zal die de gekoppelde apparaten automatisch uit en aanschakelen.

Een slimme thermostaat gebruiken

Over het algemeen zie je dat een energierekening voornamelijk bestaat uit de kosten van gas. Hiervan is het grootste deel van de verwarming. Je kunt op de verwarming verschillende manieren gaan besparen. Maar hoe doe je dat? Door een slimme thermostaat te gebruiken. Het zorgt ervoor dat je op je gasrekening bespaart. De thermostaat kan automatisch je verwarming uit of lager zetten. Doe dit op de momenten als je slaapt of dat je niet aanwezig bent in de woning. Door een slimme thermostaat te gebruiken, kun je ook inzicht krijgen op je verbruik. Op die manier kun je energie besparen in huis.

Gebruik maken van energiezuinige apparaten

De moderne elektrische apparaten van deze tijd zullen een stuk minder energie gebruiken dan de oudere modellen. Als je oudere apparaten in huis hebt staan en je hebt er geld voor, ruil deze apparaten dan om voor nieuwe moderne elektrische apparaten. De elektriciteitsrekening bestaat voornamelijk uit witgoed. Dat zijn eigenlijk huishoudelijke apparaten. Zorg bij het aanschaffen van nieuwe apparaten ervoor dat er een energiezuinig apparaat is. Het beste is om een apparaat te kiezen die het label A+++ heeft.

Gebruik minder warm water

Als je warm water gebruikt zorgt dit voor veel energieverbruik. Het is een slimme zet om dus zuiniger te worden met warm water. Zo kun je op het douchen aardig wat besparen, want dat is voor minimaal tachtig procent het verbruik in het huishouden. Ga daarom maar maximaal vijf minuten douchen. Maar er zijn nog veel meer manieren om te kunnen besparen op warm water. Toch is dit een van de belangrijkste punten om je er bewust van te worden en erop te besparen. Door maar vijf minuten te douchen zal je voor zestig euro per jaar besparen.

Je huis goed isoleren

Om de energierekening niet zo hoog te krijgen is het een goed idee om erover na te denken om je huis te isoleren. Op die manier blijft de warmte beter in huis hangen en hoef je niet met de kachel te stoken. Dat zal energie in huis besparen.