Beleggen in duurzame ETF

Beleggen in een Exchange-Traded Fund (ETF) is een veilige en makkelijke manier om te beleggen omdat je met een ETF in verschillende fondsen belegt. Voor mensen die niet dagelijks de beurs willen volgen, risico willen spreiden en toch een leuk rendement willen maken. is dit misschien wel de ideale manier om te beleggen.

Wat is een Exchange-Traded Fund (ETF)?

Een ETF is een product dat een index of een andere samenstelling van verschillende producten volgt. Denk bijvoorbeeld aan een ETF voor de AEX index of een ETF voor vastgoed. Het voordeel is dat je voor een laag bedrag in meerdere fondsen kan beleggen tegen een laag risico. De ETF volgt de waarde van de onderliggende producten.

Hoe werkt zo’n ETF?

Bij een aandeel koop je een stukje van een bedrijf. Een ETF werkt anders, je koopt een tracker die de waarde van de onderliggende producten volgt. Er wordt als het ware een mandje met aandelen gekocht.

ETF voorbeelden

ETF’s zijn er in veel verschillende vormen, voor diverse soorten producten. Voorbeelden zijn:

  • Index ETF’s; dit zijn trackers die beurs indexen volgen denk hierbij aan de AEX of DAX
  • ETF voor tech bedrijven; ETF tracker die tech bedrijven volgt
  • Duurzame ETF; een tracker speciaal voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van trackers. Er zijn er nog wel honderden!

Welke ETF kies jij?

De keuze van de ETF waar je in gaat beleggen is helemaal afhankelijk van je beleggingsprofiel. Hecht je belang aan een hoog rendement of vind je het belangrijk dat je in bedrijven belegt waar je achter staat? Heb je een lange of een korte horizon? Allemaal vragen die meespelen in de keuze voor de ETF waar je in wil beleggen.

Samenvatting beleggen in ETF

ETF is een interessante optie om in te beleggen, speciaal voor hen die risico willen spreiden en toch een goed rendement willen behalen. Ook is het interessant omdat er ETF in veel verschillende thema’s zijn zodat er (bijna) altijd wel een ETF is dat bij jou past. Houd er wel rekening mee dat alhoewel het risico minder groot is dat er nog altijd risico is. Beleg altijd met geld dat je kan missen en voor de lange termijn!