Hoe zorg je voor een lager energieverbruik?

De energieprijzen gaan op dit moment door het dak. Wil je besparen dan zul je het dus slim moeten aanpakken. Je kan dan denken aan het overstappen zodat je een lager energietarief hebt of besparen waarbij je dus minder energie verbruikt. De beste oplossingen lees je in dit artikel!

Laten we vooropstellen dat minder energie verbruiken je altijd nog het meeste voordeel zal opleveren. Maar minder verbruiken betekend in de ogen van veel mensen en gezinnen ook minder wooncomfort. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Hoe dat kan lees je in dit artikel.

Om te beginnen gaan we aan de slag met het verlagen van ons energietarief door de verschillende aanbieders te vergelijken. In de meeste gevallen scheelt dit al tientallen euro’s per maand. Daarom is dat altijd een belangrijke stap wil je uiteindelijk geld besparen; zonder dat je ook nog maar iets bespaard hebt.

besparen op energie

Kiezen voor een variabel energiecontract

Zoals gezegd is vergelijken een goede manier om geld te besparen. Je krijgt zowel hoge kortingen als een misschien wel heel voordelig tarief. Zeker in deze tijd lopen de tarieven voor energie flink uiteen. Tijd dus om jezelf niet langer voor de gek te houden en er echt voor te gaan.

Het vergelijken van energiebedrijven en hun producten is niet lastig. Je zal ook direct merken dat de variabele energiecontracten voordeliger zijn dan dat je voor een vast contract kiest. Dit is in tegenstelling tot jaren geleden heel verklaarbaar. Als energiebedrijf is er niets zeker als het om de prijzen voor energie gaat. Zo moet gas tegen een veel hoger tarief worden ingekocht. En die prijzen stijgen nog iedere dag door de oorlog in Oekraïne.

Een variabel contract kiezen heeft nog een voordeel. Je zit als huishouden namelijk niet vast aan een energiebedrijf. Je kan dus blijven vergelijken, iedere dag opnieuw tot je een aanbod hebt gevonden die zeer waarschijnlijk de meest voordelige is.

Op die manier kun je van energie besparen een echte business maken waarmee je tot honderden euro’s per jaar kunt besparen.
Vergeet echter niet om je huidige leverancier ook om een voorstel te vragen. In de meeste gevallen kan een energiebedrijf vaste klanten ook voordeel geven. Door het aanbieden van een mooi contract of een eenmalige korting.

Investeren in minder energie verbruiken

Maar zoals je al hebt gelezen is besparen natuurlijk de beste manier om energie te besparen. Je kan op veel manieren besparen. Minder lang douchen en de cv een graadje lager zijn veel besproken mogelijkheden. Toch is dit zeker niet het enige dat je kan doen. In en om je huis verbruiken steeds meer apparaten energie. Van de kabel om je telefoon op te laden tot de televisie. Door alles in een energiezuinige stand te zetten en wanneer je niet kijkt echt uit te zetten kun je ook al flink besparen.

Zo eenvoudig kan besparen door minder te verbruiken zijn. Daarvoor hoef je in de meeste gevallen niet in te leveren op comfort en genot. Wat voor veel mensen toch wel de grootste vrees is bij het verminderen van verbruik.

Maar je kan ook een stapje verder gaan. Door het opwekken van energie kun je dus ook heel veel besparen. Je moet dan echter wel een investering doen en dus vermogen hebben. Ditzelfde geldt voor de isolatie van je woning. Het isoleren van een woning kan flink veel geld kosten. Maar weeg je het af tegen de rente die je op je spaarrekening krijgt is het ook een slimme keuze! Het rendement is met de huidige energieprijzen namelijk flink opgelopen. Dus de terugverdientijd van je investering is korter. Net als wat het je per jaar zal opleveren.

Kijk dus goed naar waar je mogelijkheden liggen als het om besparen van energie gaat. Er zijn heel veel mogelijkheden en kansen.

Hoe zorg je voor een laag energietarief

Voor een laag energietarief zorgen is niet lastig. Hoewel je dan wel moet weten waar je naar moet kijken. Zo vergelijken veel energiebedrijven en vergelijk de gemiddelde verbruiken van een gezinswoning. Als je minder verbruikt of juist veel meer kan dat voor een behoorlijk verschil zorgen.

Vergelijk dus altijd naar wat je daadwerkelijk aan energie nodig hebt. Je kan hiervoor je jaarlijkse nota gebruiken.

Zoals je hebt gelezen zijn er verschillende manieren waarop je de energienota kunt verlagen. Je kunt besparen, vergelijken en overstappen maar ook investeren. Met name het laatste doe je vooral in een koopwoning en zal de waarde van je huis ook doen stijgen.

Wees dus een slimme consument en maak jezelf wegwijs in de wereld van inmiddels buitensporige energieprijzen en contracten.