Verhuizen. Het is soms een grote stressfactor in het leven, maar het biedt natuurlijk ook een mooie frisse start. Terwijl je bezig bent met dozen inpakken, adressen wijzigen en vrienden beloven dat dit écht de laatste keer is dat ze helpen sjouwen, is er één ding waar je misschien niet meteen aan denkt: je energiecontract.
Want wat gebeurt er eigenlijk met je contract als je verhuist? Kun je het meenemen, moet je het opzeggen of is dit hét moment om over te stappen? In dit artikel zetten we alles voor je op een rij.
1. Kan ik mijn energiecontract meenemen?
Ja, meestal kun je je energiecontract meenemen naar je nieuwe adres. Energiebedrijven maken geen onderscheid tussen huizen; ze leveren stroom en gas, ongeacht waar je woont (zolang het een adres in Nederland is). Het enige wat je hoeft te doen, is je nieuwe adres doorgeven aan je energieleverancier. Dit kun je vaak eenvoudig online regelen of via de klantenservice.
Toch is er een maar. Als je contract bijna afloopt, kan dit hét moment zijn om even rond te kijken of je ergens anders een betere deal kunt krijgen. Waarom meer betalen als je meteen korting kunt scoren?
2. Moet ik mijn meterstanden doorgeven wanneer ik ga verhuizen?
Ja, dat is belangrijk! Zowel in je oude huis als in je nieuwe huis moet je de meterstanden noteren en doorgeven aan je energieleverancier. Dit voorkomt dat je betaalt voor het energieverbruik van de nieuwe bewoners van je oude huis (of andersom). Tip: maak foto’s van de meterstanden als bewijs. Handig als er later vragen ontstaan.
3. Wat als ik overstap tijdens mijn verhuizing?
Verhuizen kan een perfect moment zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. Misschien heb je in je oude huis een vast contract gehad, maar ben je toe aan een flexibeler contract. Of je ontdekt dat een andere leverancier een betere welkomstkorting biedt.
Let wel op:
- Bij een vast contract: Als je je contract voortijdig opzegt, kun je een boete krijgen. Check dus altijd of overstappen voordelig genoeg is om die boete te compenseren.
- Bij een variabel contract: Dit is meestal maandelijks opzegbaar, dus overstappen tijdens je verhuizing is makkelijker.
4. Verhuizen naar een huis zonder energie?
Het kan gebeuren dat de vorige bewoners het energiecontract hebben opgezegd en er tijdelijk geen stroom of gas is in je nieuwe huis. In dat geval moet je zelf een nieuw contract afsluiten vóór je verhuist. Dit kun je vaak regelen binnen een paar werkdagen. Zorg wel dat je op tijd bent, want niemand wil op de eerste avond in een donker huis zitten met koude pizza.
5. Energietarieven en je nieuwe woning
Verhuizen kan impact hebben op je energierekening, vooral als je verhuist naar een huis dat beter of slechter geïsoleerd is. Een goed geïsoleerd huis vraagt minder gas in de winter en kan op lange termijn flink schelen in de kosten. Heb je ineens een zwembad of jacuzzi? Dan kun je rekenen op een hogere energierekening. Het loont dus om je nieuwe woonsituatie goed door te nemen en eventueel je maandbedrag aan te passen.
6. Zonnepanelen en andere bijzonderheden
Heeft je nieuwe huis zonnepanelen? Top, dat kan een flinke besparing opleveren! Maar let wel: zonnepanelen worden meestal niet automatisch aan een energiecontract gekoppeld. Controleer of je leverancier de teruglevering van zonne-energie goed verwerkt.
7. Checklist voor je energiecontract bij verhuizing
Hier is een checklist om gedoe te voorkomen:
- Geef je verhuizing op tijd door aan je huidige energieleverancier
- Noteer en fotografeer de meterstanden in zowel je oude als nieuwe huis
- Check of je huidige contract nog aansluit bij je nieuwe woonsituatie
- Vergelijk energieleveranciers om te zien of overstappen voordelig is
- Sluit op tijd een contract af als je nieuwe woning geen energie heeft
- Controleer het energieverbruik van je nieuwe woning en pas je maandbedrag aan
Of je nu blijft bij je huidige energieleverancier of overstapt, het belangrijkste is dat je alles op tijd regelt. Een verhuizing is vaak al hectisch genoeg, dus hoe eerder je dit onderdeel kunt afvinken, hoe meer tijd je hebt voor de écht belangrijke zaken.