Steeds meer mensen zeggen gedag tegen hun gasaansluiting. Misschien omdat ze duurzamer willen wonen. Of omdat ze op de lange termijn geld willen besparen. Of gewoon omdat het de toekomst is. Wat jouw reden ook is, het goede nieuws: in sommige gevallen kun je je gasaansluiting gratis laten verwijderen. Hier lees je hoe het werkt.
Waarom zou je stoppen met gas?
Er zijn genoeg redenen om afscheid te nemen van gas. Bijvoorbeeld:
Je wilt duurzamer leven. Gas is een fossiele brandstof. Ooit is het op. En gas gebruiken is ook niet bepaald goed voor het klimaat. Minder gas betekent minder CO2-uitstoot. Daarnaast zijn er allerlei duurzame alternatieven, zoals warmtepompen, infraroodverwarming en zonneboilers. Het mooie hiervan is dat je direct een steentje bijdraagt aan een beter milieu.
Je wilt kosten besparen. Veel mensen kiezen voor alternatieven zoals warmtepompen of elektrische verwarming. Het kan even een investering zijn, maar daarna ben je vaak goedkoper uit. Denk aan lagere maandlasten en geen gedoe meer met stijgende gasprijzen. Bovendien zijn er subsidies die je kunnen helpen met de overstap, waardoor de investering minder zwaar voelt.
De toekomst is gasloos. Nederland wil in 2050 helemaal gasvrij zijn. Door nu al over te stappen, ben je klaar voor de toekomst. Lekker op tijd! Je hoeft niet te wachten tot het moet, maar je kunt nu zelf bepalen hoe en wanneer je overstapt. Dat geeft controle en rust.
Hoe werkt dat, gratis verwijderen?
Vroeger kostte het verwijderen van een gasaansluiting best een flinke investering. Denk aan een bedrag tussen de 500 en 800 euro. Maar sinds een aantal jaren kun je het in veel gevallen gratis laten doen. Dit is een regeling om de overgang naar gasloos wonen makkelijker te maken. Slim om hier gebruik van te maken!
Dit is wat je moet doen:
Check wie je netbeheerder is. Dit is het bedrijf dat het gas en stroom bij jou thuis regelt. Grote kans dat dit Liander, Enexis of Stedin is. Kijk even op je energierekening als je het niet weet. Als je dat eenmaal hebt gevonden, kun je aan de slag.
Doe een aanvraag
Ga naar de website van je netbeheerder. Daar vind je een formulier dat je kunt invullen. Meestal vragen ze wat simpele dingen, zoals je adres en klantnummer. Het invullen kost je hooguit een paar minuten.
Maak een afspraak
Na je aanvraag neemt de netbeheerder contact met je op. Ze plannen een dag in om de gasaansluiting bij jou thuis weg te halen. Houd wel rekening met wat wachttijd, want steeds meer mensen willen dit laten doen. Als je flexibel bent, is er vaak sneller een plek beschikbaar.
De monteur komt langs
Op de afgesproken dag komt er iemand langs om je huis officieel van het gasnet te halen. Meestal is dat in een halve dag geregeld. Je hoeft zelf niks te doen behalve misschien een kop koffie aanbieden. Hoe makkelijk wil je het hebben?
Wat moet je regelen voordat het gas eruit gaat?
Het is natuurlijk niet zo dat je zonder gas alles nog gewoon kunt gebruiken. Denk even vooruit voordat je die aansluiting laat verwijderen. Wat moet je regelen?
Heb je nog een gasfornuis? Dan is dit een goed moment om over te stappen op een inductiekookplaat. Die zijn snel, veilig en makkelijk schoon te maken. Bovendien zijn er tegenwoordig veel betaalbare opties, dus je hoeft niet bang te zijn voor hoge kosten. En je merkt al snel hoe fijn koken op inductie eigenlijk is: geen vlammen, geen warmte die ontsnapt, en supergemakkelijk schoonmaken.
Gebruik je nu een cv-ketel op gas? Kijk naar alternatieven. Denk aan een warmtepomp, elektrische cv-ketel of infraroodpanelen. Die zijn een stuk zuiniger. Een warmtepomp werkt bijvoorbeeld uitstekend als je huis goed geïsoleerd is. En infraroodpanelen? Die zijn ideaal voor specifieke ruimtes, zoals een werkkamer of badkamer. Laat je goed adviseren over wat het beste bij jouw situatie past.
Voor je douche en kraanwater kun je kiezen voor een elektrische boiler of een zonneboiler. Dat werkt prima. Een zonneboiler gebruikt energie van de zon, wat het nog duurzamer maakt. Voor een gezin zijn er verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van hoeveel water je gemiddeld gebruikt.
Als je dit op tijd regelt, kom je niet voor verrassingen te staan als het gas er eenmaal uit is. Je wilt natuurlijk niet zonder warm water zitten of zonder een manier om te koken.
Zijn er subsidies of extra hulp?
Gasloos worden is natuurlijk een stap. Gelukkig kun je gebruikmaken van subsidies om het iets betaalbaarder te maken. Bijvoorbeeld:
Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
Hiermee krijg je een deel van de kosten voor een warmtepomp of zonneboiler terug. Dit kan flink schelen in je uitgaven. Check de website van de Rijksoverheid om te zien hoeveel je kunt ontvangen en welke voorwaarden er zijn.
Lokale regelingen
Veel gemeenten hebben extra subsidies of hulp voor mensen die gasloos willen wonen. Check even wat jouw gemeente aanbiedt. Soms zijn er ook gratis energiecoaches die met je meedenken over wat het slimste is voor jouw huis. Dat maakt de stap ineens een stuk overzichtelijker.
En twijfel je nog over wat je precies moet doen? Veel gemeenten of energiecoaches kunnen je advies geven over de beste opties voor jouw huis. Het is helemaal niet gek om een beetje hulp te vragen. Vaak krijg je verrassende tips waar je zelf nog niet aan gedacht had.