Ontdek jouw terugleververgoeding bij energieleveranciers in 2024

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan ben je vast bekend met het idee dat je stroom kunt terugleveren aan het net. De opbrengsten die je hier voor krijgt heet de terugleververgoeding. In 2024 zijn er op dit gebied weer een paar dingen veranderd, dus het is goed om te weten hoe het nu werkt en wat je kunt verwachten. In dit artikel nemen we een kijkje in de huidige terugleververgoedingen, zodat je precies weet hoeveel je kunt verdienen met jouw zonnepanelen.

Wat is een terugleververgoeding?

Een terugleververgoeding is simpelweg het bedrag dat je krijgt van je energieleverancier voor de stroom die jij terugstuurt naar het elektriciteitsnet. Je zonnepanelen wekken vaak meer stroom op dan je zelf gebruikt, en die overtollige stroom wordt vervolgens het net op gestuurd. De energieleverancier betaalt jou daar een vergoeding voor. Best leuk toch, dat je geld kunt verdienen met je eigen opgewekte stroom?

De hoogte van die vergoeding verschilt per energieleverancier. De ene betaalt meer dan de ander, dus het loont om dit goed uit te zoeken. Zeker in 2024, want er zijn weer wat veranderingen die invloed hebben op jouw opbrengst.

Hoe werkt terugleveren met de salderingsregeling?

Misschien heb je al wel eens gehoord van de salderingsregeling. Die regeling maakt het mogelijk om de stroom die je teruglevert weg te strepen tegen de stroom die je zelf verbruikt. Stel dat je in een jaar 3000 kWh hebt verbruikt, maar je zonnepanelen hebben 2000 kWh opgewekt en teruggeleverd. Dan betaal je dus maar voor 1000 kWh, omdat die andere 2000 kWh verrekend worden.

Maar wat als je meer stroom opwekt dan je verbruikt? Je verbruikt bijvoorbeeld 1500 kWh, maar levert 2000 kWh terug. In dat geval krijg je een terugleververgoeding voor die extra 500 kWh. Het is dus handig om te weten hoeveel je voor die ‘overschot-stroom’ krijgt.

zonnepanelen op woning

Terugleververgoeding in 2024: Wat kun je verwachten?

In 2024 zijn de terugleververgoedingen weer net wat anders dan vorig jaar, en ze kunnen ook flink verschillen per energieleverancier. Hier zijn een paar dingen om rekening mee te houden:

De tarieven verschillen: Iedere leverancier bepaalt zelf hoeveel ze jou betalen per teruggeleverde kilowattuur (kWh). Bij de ene krijg je bijna hetzelfde tarief als wat je betaalt voor stroom die je zelf gebruikt, terwijl andere leveranciers minder betalen.

Minimumvergoeding: De overheid heeft een soort minimum ingesteld voor de terugleververgoeding. Dit betekent dat energieleveranciers je in ieder geval een basisvergoeding moeten geven. Dit ligt meestal tussen de 5 en 10 cent per kWh.

Vaste versus variabele contracten: Als je een vast energiecontract hebt, kan het zijn dat je minder krijgt voor je teruggeleverde stroom dan bij een variabel contract. De vergoeding hangt af van de energieprijzen, dus bij een variabel contract kan je soms profiteren van schommelende prijzen.

Maximale teruglevering: Sommige energieleveranciers hebben een limiet voor hoeveel stroom je terug mag leveren met een vergoeding. Als je boven die grens uitkomt, krijg je voor dat overschot geen vergoeding meer.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een energieleverancier?

Als je zonnepanelen hebt, of erover denkt om ze te nemen, is het belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden van je energieleverancier. Een paar zaken om rekening mee te houden:

Teruglevertarief: Dit is de belangrijkste factor. Hoeveel krijg je per kWh die je teruglevert? Vergelijk verschillende leveranciers om de beste deal te vinden.

Contractvoorwaarden: Kijk goed naar de voorwaarden van het contract. Zijn er beperkingen op hoeveel stroom je mag terugleveren? Zijn de tarieven vast of variabel?

Hoe kun je je terugleververgoeding optimaliseren?

Wil je het maximale halen uit je zonnepanelen en de terugleververgoeding in 2024? Hier zijn een paar tips:

Verbruik zoveel mogelijk zelf: Zolang de salderingsregeling nog geldt (deze wordt wellicht afgebouwd de komende jaren), is het voordeliger om je opgewekte stroom zelf te gebruiken. Zet je wasmachine of vaatwasser bijvoorbeeld overdag aan, wanneer je zonnepanelen het meeste opwekken.

Check de marktprijzen: Bij een variabel contract kunnen de tarieven voor teruglevering fluctueren. Houd in de gaten wanneer de prijzen hoog staan, zodat je op dat moment meer kunt terugleveren.

Overweeg een thuisbatterij: Met een thuisbatterij kun je de stroom die je overdag opwekt, opslaan en ‘s avonds gebruiken. Dat maakt je minder afhankelijk van het energienet en je kunt meer van je eigen stroom gebruiken in plaats van terug te leveren.