De slimme meter is inmiddels niet meer weg te denken uit veel Nederlandse huizen. Het apparaat maakt het bijhouden van je energieverbruik makkelijker en zorgt ervoor dat je niet meer zelf je meterstanden hoeft door te geven. Maar wat doet de slimme meter nu eigenlijk precies, wat zijn de voordelen en nadelen, en hoe kun je er zelf eentje aanvragen als je er nog geen een hebt? Hieronder zetten we alles voor je op een rij.
Wat is een slimme meter?
Een slimme meter is een digitale versie van de oude gas- en elektriciteitsmeter die je misschien nog wel kent. Het verschil? Deze meter stuurt jouw energieverbruik automatisch door naar je energieleverancier. Dat betekent dat je niet meer je meterstanden hoeft door te geven of bang hoeft te zijn dat je een inschattingsfout maakt. Daarnaast kun je via een app of online precies zien hoeveel stroom en gas je verbruikt. Handig voor wie bewuster met energie wil omgaan.
De voordelen van een slimme meter
De slimme meter heeft een aantal grote voordelen die het energiebeheer makkelijker én vaak goedkoper kunnen maken:
1. Meer inzicht in verbruik
De slimme meter geeft je gedetailleerd inzicht in je energieverbruik. Via een app of energieverbruiksmeter kun je bijvoorbeeld zien op welke momenten van de dag je het meest verbruikt. Dit helpt enorm als je bewuster met je verbruik om wilt gaan en wil weten waar je kunt besparen.
2. Nooit meer zelf meterstanden doorsturen
Voor veel mensen is dit misschien wel het grootste voordeel: je hoeft nooit meer zelf je meterstanden door te geven. De meter doet dit automatisch, meestal eens in de twee maanden. Foutjes in de standen zijn dus ook verleden tijd, en je hebt er zelf geen omkijken meer naar.
3. Betere voorschotten en minder verassingen
Omdat je energieleverancier je verbruik precies kan bijhouden, kunnen ze een nauwkeuriger voorschotbedrag berekenen. Hierdoor sluit je maandelijkse betaling beter aan op wat je werkelijk verbruikt en hoef je minder bang te zijn voor een hoge eindafrekening.
4. Stimulans om te besparen
Een slimme meter geeft je de kans om actiever met je energieverbruik om te gaan. Door inzicht te hebben in je verbruik krijg je vaak een extra stimulans om op energiekosten te letten. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van sluipverbruik of het bewust uitzetten van apparaten wanneer je ze niet gebruikt.
5. Handig voor mensen met zonnepanelen
Als je zonnepanelen hebt, mag een slimme meter eigenlijk niet ontbreken. Hij registreert niet alleen de energie die je gebruikt, maar ook de energie die je teruglevert aan het net. Hierdoor krijg je voor die teruggeleverde stroom netjes een vergoeding.
Nadelen van de slimme meter
Natuurlijk heeft de slimme meter ook een aantal nadelen die het overwegen waard zijn:
1. Privacy
Omdat de slimme meter je verbruiksgegevens automatisch doorstuurt, hebben sommige mensen zorgen over privacy. Er zijn strikte regels rond het gebruik van je data, maar niet iedereen voelt zich comfortabel bij het idee dat hun verbruik automatisch wordt doorgestuurd.
2. Soms een hogere rekening
Een slimme meter is nauwkeurig en registreert hierdoor ál het verbruik. Soms blijkt hierdoor dat mensen meer energie verbruiken dan ze dachten. Voor sommigen valt de energierekening dan iets hoger uit dan voorheen, hoewel dat niet altijd aan de meter ligt maar aan het daadwerkelijke verbruik.
3. Storing gevoeliger
De slimme meter is een digitaal apparaat en kan in tegenstelling tot de ouderwetse meter wel eens een storing hebben. Een storing kan ervoor zorgen dat gegevens niet goed worden doorgestuurd. Gelukkig zijn storingen meestal snel opgelost, maar het is iets om rekening mee te houden.
4. Kan minder accuraat zijn bij specifieke apparaten
Hoewel het zelden voorkomt, kunnen sommige slimme meters wat problemen hebben met apparaten die een afwijkend verbruikspatroon hebben. Dit zou een verkeerd beeld van het verbruik kunnen geven, maar dit komt gelukkig weinig voor.
Hoe vraag je een slimme meter aan?
In Nederland zijn netbeheerders sinds 2015 bezig met het standaard installeren van slimme meters. Maar hoe zorg je ervoor dat jij ook een slimme meter krijgt?
Kwestie van geduld
Netbeheerders bieden de slimme meter per wijk aan. Wanneer jouw wijk aan de beurt is, ontvang je een bericht. Als je via deze route een slimme meter krijgt, zijn er geen kosten aan verbonden.
Zelf actief aanvragen
Wil je niet wachten? Dan kun je zelf contact opnemen met je netbeheerder, bijvoorbeeld Liander, Enexis of Stedin. In dat geval kan er wel een vergoeding worden gevraagd voor het installeren van de meter.
Slimme meter weigeren
Het is goed om te weten dat de slimme meter niet verplicht is. Wil je liever je oude meter behouden, dan mag je de slimme meter weigeren. Je blijft dan zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de meterstanden. Als je later toch van gedachten verandert, kun je alsnog een slimme meter aanvragen.
Wel of geen slimme meter?
De slimme meter biedt zoals gezegd een aantal sterke voordelen voor wie graag zijn energieverbruik in de gaten wil houden en op een moderne manier wil besparen. Het automatische doorgeven van de meterstanden en het precieze inzicht in je verbruik zijn voor veel mensen een handige uitkomst. Ook voor mensen met zonnepanelen is de slimme meter bijna onmisbaar.
Maar de keuze is ook persoonlijk. Misschien vind je privacy belangrijk of wil je niet afhankelijk zijn van een digitaal apparaat. Gelukkig kun je de slimme meter weigeren of later alsnog aanvragen als je van gedachten verandert.