Water besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In veel huizen verspillen we ongemerkt best wat water: van een druppelende kraan tot een vaatwasser die onnodig vaak draait. Gelukkig kun je met een paar simpele veranderingen en handige gewoontes al flink wat besparen. In dit artikel delen we tien simpele en slimme tips om minder water te gebruiken.
Korter douchen: snel besparen zonder in te leveren op comfort
Een gemiddelde douche verbruikt ongeveer 7 liter water per minuut. Dus als je tien minuten doucht, gebruik je al snel 70 liter water. Probeer daarom je douchebeurt wat korter te maken. Met een douche van vijf minuten bespaar je bijvoorbeeld al de helft!
Je kunt hiervoor een timer of douchewekker instellen om jezelf eraan te herinneren. Wil je helemaal slim bezig zijn? Overweeg dan een waterbesparende douchekop. Die gebruikt minder water, zonder dat je het gevoel hebt dat je inlevert op comfort.
Hergebruik je kookwater
Kook je regelmatig pasta, aardappelen of groenten? Gooi het kookwater dan niet meteen weg. Laat het eerst afkoelen en gebruik het bijvoorbeeld om je planten water te geven. Niet alleen bespaar je zo water, maar het kookwater bevat ook mineralen die goed zijn voor je planten.
Repareer lekkende kranen en toiletten
Een lekkende kraan of toilet lijkt niet zo’n groot probleem, maar kan aardig wat water verspillen. Een lekkende kraan druppelt dagelijks zo’n 20 liter water weg, en bij een lekkend toilet kan dat zelfs oplopen tot 200 liter.
Check daarom regelmatig je kranen en toiletten. Een handige truc om een toiletlek op te sporen: voeg een paar druppels kleurstof toe aan het water in de stortbak. Zie je de kleur terug in de toiletpot zonder dat je hebt doorgespoeld? Dan heb je waarschijnlijk een lekkend toilet.
Gebruik de wasmachine of vaatwasser alleen als hij vol is
Veel mensen draaien de wasmachine of vaatwasser terwijl die nog niet helemaal vol is. Dit kost niet alleen meer water, maar ook energie. Wacht daarom tot je voldoende vuile vaat of kleding hebt om een volle lading te draaien. De eco-stand helpt ook om water en energie te besparen.
Wist je trouwens dat een moderne vaatwasser vaak zuiniger is dan met de hand afwassen? Zeker als je hem alleen aanzet als hij vol is.
Zet een regenton in je tuin
Heb je een tuin? Dan kan een regenton je veel water besparen. Door regenwater op te vangen, kun je je planten en gazon water geven zonder de kraan aan te zetten. En regenwater is vaak beter voor planten, omdat het geen chloor bevat. In veel gemeenten kun je bovendien subsidie krijgen voor het plaatsen van een regenton. Een slimme investering dus!
Kies voor waterbesparende kranen
Waterbesparende kranen, zoals mengkranen of kranen met een perlator (een soort beluchter), helpen je makkelijk water besparen. Ze mengen lucht met het water, waardoor er minder water uit de kraan komt. Hierdoor kun je met elke wasbeurt tot wel 50% water besparen zonder dat je merkt dat er minder water uitkomt.
Geef je tuin op het juiste moment water
Als je je tuin water moet geven, doe dit dan in de vroege ochtend of late avond. Zo verdampt er minder water en kunnen je planten het water langer opnemen. Sproei ook niet vaker dan nodig; veel planten kunnen prima tegen wat drogere periodes, vooral als ze wat dieper geworteld zijn.
Gebruik een emmer voor schoonmaakklusjes
Als je bezig bent met schoonmaakklusjes zoals het wassen van de auto, ramen of het terras, gebruik dan een emmer in plaats van continu de kraan of tuinslang aan te laten staan. Dit bespaart behoorlijk wat water en maakt je ook bewuster van hoeveel water je eigenlijk gebruikt.
Zet de kraan uit bij tandenpoetsen en scheren
De kraan laten lopen tijdens het tandenpoetsen of scheren lijkt onschuldig, maar verbruikt onnodig veel water. Door de kraan even dicht te draaien, bespaar je zo liters per dag. Deze simpele gewoonte helpt flink mee op de lange termijn.
Investeer in waterbesparende apparaten
Als je toe bent aan nieuwe huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine of vaatwasser, let dan op de energie- en waterbesparende opties. Moderne apparaten zijn overigens vaak al een stuk zuiniger en verbruiken per cyclus minder water. Op de lange termijn kan dit al snel veel water en stroom besparen.