Plastic afval. Iedereen heeft er mee te maken. Van die lege waterflesjes, boterkuipjes tot verpakkingen van je online aankopen. Maar weet jij wat er gebeurt met dat plastic als je het weggooit? En nog beter: weet jij wat je zelf kunt doen om het een beetje goed te scheiden? Wij zochten het voor je uit:
Wat is het probleem met plastic afval?
Plastic is hartstikke handig. Het is licht, sterk en goedkoop. Maar het heeft ook een grote keerzijde: het blijft eeuwenlang liggen. Een plastic flesje dat vandaag op straat belandt, ligt daar over 500 jaar nog steeds. Het valt wel uit elkaar, maar verdwijnt niet. Al die kleine stukjes – microplastics – komen in de natuur terecht. En ja, zelfs in ons eten en drinken. Niet echt een fijn idee, toch?
Er wordt zóveel plastic gemaakt dat we het nauwelijks aankunnen om het netjes op te ruimen of te recyclen. Daarom zie je soms stranden vol afval of die grote plastic soep in de oceaan. Maar, niet alles is slecht nieuws. Want gelukkig kunnen we er iets aan doen.
Waarom is afval scheiden belangrijk?
Misschien denk je: “Waarom zou ik al dat plastic scheiden? Als we plastic bij het restafval gooien, wordt het vaak verbrand. Zonde, want veel plastic kun je juist hergebruiken. Door goed te scheiden, help je mee om grondstoffen te besparen en de impact op het milieu te verkleinen. Scheiden is dus de eerste stap naar een beter systeem.
Bovendien: als iedereen een beetje meedoet, wordt de afvalberg een stuk kleiner. Dus ja, die minuut extra om je afval goed te scheiden? Die is zeker de moeite waard.
Recyclen: hoe werkt dat nu eigenlijk precies?
Misschien heb je het weleens gehoord: plastic kan gerecycled worden. Maar wat betekent dat eigenlijk? Nou, het komt hierop neer. Al dat plastic dat je netjes in de juiste bak gooit, wordt opgehaald en naar een sorteercentrum gebracht.
Daar wordt het gescheiden op type. Want het ene plastic is het andere niet. Denk aan je PET-flesjes (die van frisdrank) of boterbakjes. Daarna wordt het gewassen, versnipperd en omgesmolten tot kleine korrels. En die korrels worden weer gebruikt om nieuwe dingen van te maken.
Maar eerlijk is eerlijk: niet alles kan gerecycled worden. Sommige soorten plastic zijn gewoon niet geschikt, of het kost teveel energie om ze te recyclen. Daarom is minder plastic gebruiken nóg beter.
Hoe kun jij helpen?
Goed, wat kun je nu zelf precies allemaal doen? Gelukkig is het helemaal niet moeilijk. Een paar simpele tips om vandaag al mee te beginnen:
Spoel je plastic schoon
Een yoghurtbakje met nog een restje yoghurt? Even omspoelen voordat het in de bak gaat. Het hoeft niet brandschoon, maar zonder eten is het makkelijker te recyclen.
Check de verpakking
Op veel verpakkingen staat een symbooltje. Daar zie je of het plastic in de plasticbak mag. Twijfel je? Gooi het dan bij het restafval.
Gooi je chipszakken niet in de plasticbak
Chipszakken, koffiecupjes en dat soort dingen horen niet bij het plastic. Dit soort ‘combi-verpakkingen’ zijn niet recyclebaar.
Gebruik een aparte bak
Zet thuis een bak neer speciaal voor plastic afval. Zo wordt het scheiden makkelijker én vanzelf een gewoonte.
Koop slimmer
Kies in de winkel voor minder verpakkingen. Neem bijvoorbeeld je eigen zak mee voor groenten of koop producten zonder plastic eromheen.
Wat gebeurt er met gerecycled plastic?
Gerecycled plastic krijgt een tweede leven. Het kan bijvoorbeeld worden omgezet in nieuwe verpakkingen, speelgoed of zelfs kleding! Maar niet alles kan zomaar eindeloos gerecycled worden.
Na een paar keer hergebruik wordt het plastic minder sterk en kan het niet meer als grondstof dienen. Daarom is het zo belangrijk om naast recyclen ook bewuster met plastic om te gaan en waar mogelijk minder te gebruiken.
Recyclen is daarom goed, maar minder plastic gebruiken is nog beter. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Hier een paar makkelijke dingen die je kunt doen:
- Neem een herbruikbare waterfles mee.
- Gebruik herbruikbare tasjes voor je boodschappen.
- Kies in de winkel voor glazen potten of kartonnen verpakkingen in plaats van plastic.
- Ga eens kijken bij een verpakkingsvrije winkel. Daar kun je dingen als pasta, rijst en noten kopen zonder plastic zakjes.